top of page

Unngå utsettelser

~ Ta et oppgjør med vanene dine ~

Unngå utsettelser: Welcome

Flere studenter utsetter ting til rett før deadline. Det er ganske vanlig å bruke unnskyldninger for å utsette gjøremål som man burde ha unnagjort. Noen ganger kan det være mer fristende å se på tv enn å arbeide med semesteroppgaven. Kjenner du deg igjen?

Det som er bra er at man kan ta grep for å unngå disse unødvendige utsettelsene. Det er lett å si at man skal skjerpe seg. Men det er en stor forskjell på å si det, og faktisk gjøre det. Nøkkelen er å bli bevisst på hvorfor man utsetter ting. Da er det lettere å gjøre forandringer. Har du tenkt på det?

Unngå utsettelser: About

Spørsmål & svar

~ Unngå utsettelser ~

Unngå utsettelser: FAQ

1) Jeg begynner ofte på oppgaver rett før deadline. Uansett hvor mye hastverk jeg har, så klarer jeg alltid å få levert innen fristen. Er det noen hensikt å endre disse vanene?

Ja, det er alltid en fordel å unngå utsettelser. Har du bedre tid når det nærmer seg deadline, så har du bedre tid til å finpusse produktet ditt. Det er alltid kjipt å oppdage slurvefeil etter innlevering. Å arbeide med en større oppgave krever også en god del tankevirksomhet over tid. Hvis denne prosessen starter sent, så er det lett å overse viktige elementer som burde vært inkludert i oppgaven. Hvis du unngår å prokrastinere, så vil du også slippe et stressmoment i hverdagen.

2) Jeg utsetter ofte ting til siste slutt med vekslende hell. Hvordan kan jeg unngå disse utsettelsene?

Du kan ta flere grep. Et av dem er å føre logg over årsaker til utsettelsene. Før en logg over ei uke, hvor du noterer hvorfor du utsetter gjøremål. Se etter årsakene til dette. Det kan være venner, omgivelser, humørsvingninger osv. Er det en fellesnevner? Når du finner ut årsaken, så kan du gjøre noe med det neste gang det skjer.

3) Har folk en vane for å utsette ting? Kan man forandre denne vanen?

Å utsette ting er en uvane som mange har. Ja, dette kan forandres. Det gjelder å bli bevisst på hvorfor man utsetter viktige gjøremål. Når man forstår dette, kan man ta grep for å gjøre noe med det. Husk at dette er ofte blitt til en vane over tid, så man må ha tålmodighet for å endre det. Man må selv ta kontroll og eliminere utsettelsene.

canstockphoto24824818.jpg
Unngå utsettelser: Photo Gallery

Unngå utsettelser i et nøtteskall

Noen arbeider best under press, men de fleste av oss gjør ikke det. Å vente til siste minutt vil gå ut over kvaliteten. Å drive med utsettelser er en uvane som kan forandres. Men du må velge å forandre det. Her er flere råd:

  • Del større oppgaver i mindre deler. Begynn med det enkleste først. Så vil du oppleve å lykkes. Dermed vil ting gå bedre og bedre.

  • Fortell andre om dine gjøremål. Da vet du at de følger med på deg.

  • Jobb med noen andre slik at du føler ansvar ovenfor dem og til å blir ferdig.

  • Lag en to-do liste. Følg den.

  • Positiv selvsnakk hjelper deg, mens negativ har motsatt effekt.

  • Belønne deg selv når du har fullført en oppgave.

Belønningsteknikken

Det kan være lurt å sette opp et system hvor man får belønning for å gjøre studieoppgaver. For at systemet skal fungere må belønningen skje umiddelbart etter utført læringsoppgave. For eksempel, en belønning kan være å unne seg noe godt, som å se en film på kino hvis man fullfører studieoppgaven. Det er viktig at belønningen er meningsfull og attraktiv.

Retningslinjer for et belønningssystem:

  • Belønningene trenger ikke å være ”store” så lenge det er deg selv som skal ha glede av dem.

  • Belønningene må forekomme umiddelbart etter at gjøremålet er utført.

  • Arbeidsmengden som kreves for å motta belønningene bør være små i begynnelsen, men kan økes etter hvert som det er fremdrift.

  • Det er viktig at man får belønningene bare hvis man innfrir målet. Hvis man jukser er det større sannsynlighet for at man ikke når målet og de unødvendige utsettelsene vil fortsette som før.

Lag en «event» ut av studiedagen

Hvis du virkelig vil få mye ut av en studiedag, så lager du en «event» ut av dagen. Fortell studiekamerater, venner og familie litt i forveien, at du skal sette av en hel dag til studiene dine. Velg et sted, ikke hjemme, hvor du skal være og jobbe med studiene. Fortell også at de ikke må forstyrre deg denne dagen, da du ikke vil være tilgjengelig for å «finne på noe». Ved å lage en event ut av det hele og fortelle andre om dette, legger du et ekstra press på deg selv til å gjennomføre det du må. Dette fungerer!

Unngå utsettelser: FAQ
bottom of page