top of page

Skanning for å finne informasjon

~ Finn informasjon kjapt ~

Skanning for å finne informasjon: Welcome

Hensikten med skanning er å finne spesifikk informasjon som vi er på jakt etter.

Før i tiden var telefonkatalogens papirutgave stor som en murkloss. Skulle vi ringe til kompisen vår måtte vi bla fra side til side for å finne telefonnummeret. Det var ganske tungvint, men slik var det den gangen. Papirutgaven av telefonkatalogen eksisterer vel knapt lenger, men vi skanner fortsatt informasjon fra tid til annen. Vi skanner når vi er på utkikk etter spesifikk informasjon i ordbøker, aviser, nettsider osv. Det kan være alt fra tabeller, statistikker, lister m.m.

Skanning for å finne informasjon: About

Spørsmål & svar

~ Skanning for å finne informasjon ~

Skanning for å finne informasjon: FAQ

1) Er det forskjell på skanning og skumlesing?

Ja. Når man skanner er man på utkikk etter spesifikk informasjon, mens med skumlesing er det ønskelig å få oversikt over emner og hovedpoenger.

2) Alle kan skanne, så hvorfor bør man trene på dette?

Ja, alle skanner informasjon med jevne mellomrom. Fordelen mer å være en flink skanner er at man vil være effektiv og spare tid. Det kan komme godt med i en hektisk studiehverdag.

3) Finnes det noen øvelser for å bli bedre på skanning?

Ja, man kan bestemme seg for å lete etter tall, ord eller andre opplysninger. Prøv gjerne ut ei fagbok som du ikke har lest. Test det samme med et magasin eller en avis.

4) Hvor raskt er det vanlig å skanne?

Et vanlig tempo er rundt 1500 ord eller mer i minuttet.

Tre tips til skanning

Hensikten med skanning er å finne spesifikk informasjon som du er på utkikk etter.

Før

Ha en klar hensikt med skanningen. Svar på spørsmålet: Hva er jeg på jakt etter? Det kan være tall, ord, temaer osv. Finn også ut hvordan du skal skanne teksten. Det trenger ikke nødvendigvis å være fra begynnelse til slutt.

Underveis

Skann slik som du tenkte på forhånd. Hold deg til planen slik at du ikke mister fokus og glemmer hva du faktisk er på utkikk etter.

Etter

Fant du det du var på utkikk etter? Tenk på hva du skal gjøre videre med informasjonen som du fant. Kanskje skanningen ledet deg til andre viktige funn? Ta en kjapp vurdering om det er nødvendig å ta ei runde til med skanning av den samme teksten. Det kan være deler som du ønsker å lese grundigere enn tidligere. Gå videre når du føler deg tilfreds med resultatet av skanningen.

skannecanstockphoto15313093-med-tekst.jp
Skanning for å finne informasjon: Photo Gallery
bottom of page